

Ron Botran Solera 1893 Anějo
Naše hodnotenie rumu Ron Botran Solera 1893 Anějo
Vôňa je výrazná po alkohole s náznakom pikantnosti. Vycítiť v jeho aróme aj jemnú sladkosť trstinovej melasy a dubových sudov. Po odvetraní sa prejaví vo väčšej miere práve drevnatá vôňa. Chuťou prevláda jemná pikantnosť a to s dochuťou, ktorá pripomína jemnú drevnatú príchuť, ktorú zdedil po sudoch, v ktorých dozrieval. Jeho obrovské plus je aj fľaša, ktorá vyzerá maximálne luxusne. Chuť, cena a perkná fľaša robí z tohto rumu skvelý príležitostný darček.
Vôňa na začietku je nevýrazná a jemne alkoholová (výraznejší alkohol cítiť až pri hbšom nádychu). Nepostrehol som žiadne výraznejšie tóny, ktoré by boli špecifické pre tento rum. Omnoho príjemnejší je na vôňu po dlhšom odvetraní v pohári, kedy vystúpi aj jeho sladkosť. Chuť je na moje prekvapenie od prvého momentu sladká a v celku príjemná. Opäť necítiť žiadne výrazné ovocné tóny, ktorý by tento rum nejak výrazne odlišovali. Napriek tomu je na pitie príjemný spoločník. Pikantné a zemité tóny sú dopĺňané sladkým zakončením. Je to však skôr pitie pre pánov.
Čo o rume hovorí výrobca / distribútor
Rum Botran Solera dozrieva 5 až 18 rokov a to vo výške viac ako 2300 m.n.m. medzi sopkami v západných horách Guatemaly. Je umiestnený do viacerých druhov sudov po americkej whiskey, sherry sudoch, či po portskom víne. Rum sa destiluje z panenského medu z cukrovej trstiny rastúcej v južnej Guatemale. Destilovaný je metódou Solera, po ktorej sa odnáša na zrenie do hôr. Rum obsahuje veľkú hĺbku, komplexné arómy dubu, karamelu a sušeného ovocia. Vôňa v sebe ukrýva tóny nutely, karamelu, opečených škoricových žemlí a náznak dubu. Vôňa sa rozvíja až do broskýň a pečených gaštanov. V chuti je cítiť aj dub a korenie po muškátovom oriešku. Záver je dlhý, korenistý, s lahodnými tónmi kakaa, maslovou karamelkou a zhoreným drevom.